Категории


ПодкрепетеНеделя, 23 Февруари 2014 09:36

Светейшият Патриарх на цяла Рус Кирил горещо се моли за мир на земята на Украина

Предстоятелят на Руската Църква се обърна към пълнотата на Руската Православна Църква във връзка със събитията в Украина

 

22 февруари, 2014 год.

 

Всечестни архипастири и пастири, скъпи братя и сестри - чеда църковни! С вълнение, болка и тревога следях и следя събитията в Киев и другите градове на Украина. Киев - е мястото на рождението на великата православна цивилизация, обединила народите на Светата Рус. Киев - е градът на едния Купел на Кръщението, 1025-годишнината от което ние съвсем неотдавна празнувахме заедно с всички Поместни Православни Църкви. За мен Киев - това е особен, скъп за мен град, който често съм посещавал, който обичам и добре познавам. Непоносимо болно ми е да чувам известията за многото жертви в това свято място, за стотиците ранени, за вълненията в различните области на Украина.

 

Цялата наша многонационална Църква горещо се моли за мира на земята на Украина, за прекратяване на гражданските разпри. Нашите братя и сестри в Украина преживяват сега един от най-драматичните моменти в своята история.

 

От това, което се случва, зависи по-нататъшната съдба на украинския народ. За сега, слава Богу, е спрян сценарият на гражданската война. Но такъв сценарий още може да се реализира. Това ще се случи, ако Господ допусне хората да отстъпят от дадените от Бога нравствени заповеди и от християнското наследие на Украина, ако жителите на Украина се отрекат от уважението към себе си, един към друг и към закона.

 

Бих искал да благодаря на онези представители на украинския епископат и духовенство, които - сред призивите и лозунгите от най-различен род, намериха в себе си сили последователно да призовават противоборстващите страни към мир и братолюбие; тези, които твърдо стоят за правото на украинците да живеят в съгласие със своята вяра и благочестие, за запазване на традиционните за Украина нравствени и религиозни ценности, източник на които е киевския купел на Кръщението, определил цивилизованото развитие на народите на Света Рус.

 

От цялото си сърце оплаквайки умрелите, състрадавайки на близките, съпреживявайки с ранените, аз моля пастирите и чедата на Руската Православна Църква да възнесе молитви към Господ Иисус Христос и Неговата Пречиста Майка. Да се помолим за упокоението на загиналите братя и сестри, за изцелението на ранените и болните, за умиряване на ожесточениете сърца, за прекатяване на раздора и безредиците в Украина, за това, Господ на изпрати свише на всички нас дух на любов, мир, прощение и братолюбие в Христа!” - се подчертава в обръщението.

 

 

            † Кирил

            Патриарх Московски и на цяла Рус

 

 

 

Православие. Ру

 

източник: Патриархия.ru

Прочетена 53 пъти

Последно добавени