Категории


ПодкрепетеСряда, 26 Февруари 2014 16:24

Митрополит Черновицки Онуфрий: Днес е време за молитви и трезвомислие

Медия

Докато не настъпи мир между хората, нито един проблем няма позитивно да се разреши

 

26 февруари, 2014 год.

 

На 25 февруари се състоя среща на Всеукраинския Съвет на Църквите и религиознате организации с говорителя на Върховната Рада, временно изпълняващ задълженията на Президент на Украина, Александър Турчинов. Екраинската Православна Църква на слещата представляваха: Местоблюстителят на Киевската митрополитска катедра митрополит Черновички и Буковински Онуфрий, управляващият делата на УПЦ митрополит Борисополски и Броварски Антоний, представителят на УПЦ във Върховната Рада на Украина протойерей Василий Русинка, Проректорът на научно-богословската дейност на КДАиС В. В. Бурега.

 

Време e за установяване на мир в нашата държава

 

 

Не бих искал да говоря много, защото днес не е време за разговори, а днес е време за молитви, трезвомислие, време, когато е необходимо да се установява мир в нашата държава.

 

Има много проблеми - от икономически характер, финансов характер, от религиозен характер. Но докато не настъпи мир между хората, не се успокоят хората, нито един проблем няма да може позитивно да се разреши.

 

Бих искал просто да Ви помоля, като председател на Върховната Рада, като упълномощен с отговорностите на Държавен Глава, да пресечете онези слухове, заявления, дали измислени или донякъде реални, които днес знучат. Мисля че някои от тях са правдиви, а други често измислени, но сега те звучат: днес неизвестни звънят в нашите храмове в Киев и питат: „коя Патриаршия сте”?. Това вече е с някакво намерение, и насочено към някакви репресии. Това не бива да го има.

 

Още, ако войната политическа стане война религиозна - това е най-страшното за нашата държава, и тя може просто да прерасне в крах на Украина.

 

Защото, ако например, в епархията, в която служа, се разпръсват такива слухове, че тръгва - Автомайдан да завладява манастира, в който живеят 500 деца-сираци (Банченски (Banchensky) манастир с детски приют за сираци, които хранят и обгрижват - ред.) отиват да завладяват целия онзи район. С една дума, това е румънски район, и много са се смутили хората там.

 

И аз моля, това всичко да не бъде. Защото там имат такива нагласи, че ако се обърнат към Румънската държава, че там са ги завладяли, по мои източници, там румънците са готови да направят всичко, да въведат свои войски и завземат територията на Украина, и част от Одеска област.

 

Ако, не дай Бог, така да се случи, това ще бъде началото на края, а такава провокация е възможно да има.

 

Затова аз много моля, да направите всичко възможно, за да няма никакво религиозно противопоставяне.

 

А относно това, което се случи в нашата държава, нашата позиция на Църквата е такава: ние осъждаме убийството като грях, особено когато се убиват невинни хора. Но не можем да даваме такава оценка, защото това не е наша компетенция - да изясняваме кой е направил това. За това са компетентни съдиите, има за това граждански съд. Но ние знаем, че тези хора, които са убивали невинни хора, няма да избегнат Божия съд, дори ако успеят да се укрият от гражданския съд. Това е нашата позиция за днешната ситуация в нашата страна.

 

Ние съболезнуваме на семействата, които са изгубили своите близки, и се молим за тези, които загинаха на площада. Нека всички нас пази Господ!

 

 

Правмир. Ру

Източник: Православието в Украина

 

 

 

Правмир. Ру

Източник: Православието в Украина

Прочетена 30 пъти

Последно добавени